ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ & ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ρυθμιστές στην κούρσα της διαδοχής οι πρώην
Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, με διαφορετική αφετηρία, διαφορετικές φιλοδοξίες και πολιτικές «κουλτούρες» αναδεικνύονται ρυθμιστές των εξελίξεων της Νέας Δημοκρατίας και της ευρύτερης Κεντροδεξιάς στη χώρα.
Ο Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές από την Ισπανία ότι δεν προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί, ενώ ο Κ. Καραμανλής παραμένει σιωπηλός και «παρεμβαίνει» μέσω των συνομιλητών του.
Ο Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές από την Ισπανία ότι δεν προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί, ενώ ο Κ. Καραμανλής παραμένει σιωπηλός και «παρεμβαίνει» μέσω των συνομιλητών του.
Είναι σαφές ότι το δικό τους «ειδικό βάρος» θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εκλογή νέου προέδρου στη συντηρητική παράταξη, αλλά και στην πορεία που θα έχει η ΝΔ μετά την εσωκομματική μάχη.
Οι δυο πολιτικοί άνδρες ακολούθησαν «βίους παράλληλους» κατά την πολιτική τους διαδρομή και «συναντήθηκαν», ουσιαστικά όταν ο κ. Καραμανλής «άνοιξε» την πόρτα της ΝΔ στον κ. Σαμαρά μέσω των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου του 2004, οπότε και τον τοποθέτησε στη δεύτερη θέση της «γαλάζιας» ευρωλίστας, κάτω από τον Ι. Βαρβιτσιώτη.
Οι παράλληλες πορείες εξηγούνται ιστορικά. Ο κ. Σαμαράς ήταν «πολιτικό παιδί» του Ευ. Αβέρωφ και υπέρμαχος μιας δεξιάς ρητορικής ενώ ο κ. Καραμανλής μέλος της πλέον κυρίαρχης πολιτικής οικογένειας στη ΝΔ και εμπνευστής της πολιτικής του «μεσαίου χώρου».
Επίσης έχουν σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τον τρόπο πολιτικής λειτουργίας. Το 2004-2009, ο τότε πρωθυπουργός επέλεξε να ασχοληθεί με βασικούς στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης του και όχι με αυτό που ονομάζεται «καθημερινότητα». Οι αντίπαλοί του μάλιστα τον είχαν κατηγορήσει ότι δεν ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε με τα τρέχοντα ζητήματα, που είναι και αυτά που κρίνουν συνολικά μια κυβέρνηση. Αντίθετα, την περίοδο 2012-2014, ο κ. Σαμαράς θέλησε να έχει τον έλεγχο κάθε μικρού ή μεγάλου θέματος. Πολλοί υπουργοί αιφνιδιάζονταν όταν μάθαιναν ότι ο τότε πρωθυπουργός μιλούσε με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν πάντοτε ανέφελες, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ. Υπήρξαν περίοδοι που κυριαρχούσαν η καχυποψία και η επιφύλαξη και από τις δυο πλευρές. Η ακύρωση -από την πλευρά Σαμαρά- της πολιτικής της «δημοσιονομικής απογραφής» του Γ. Αλογοσκούφη, ενόχλησε σφόδρα τον κ. Καραμανλή, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς θεώρησε ότι την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από τον προκάτοχο του στην ηγεσία της ΝΔ.
Ωστόσο, παρά τα «σύννεφα», ποτέ και κανείς εκ των δύο δεν δημοσιοποίησε το πρόβλημα. Αλλωστε υπήρχαν πάντοτε οι... ενδιάμεσοι (κατά το παρελθόν αυτόν τον ρόλο είχε παίξει και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος), που έσβηναν τις «φωτιές» πριν αυτές πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Διαφορές, ωστόσο, υπήρχαν και υπάρχουν και δεν εστιάζονται μόνον στο... ποδόσφαιρο, όπου ο μεν Κ. Καραμανλής είναι Παναθηναϊκός ο δε Αντ. Σαμαράς Ολυμπιακός...
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Η σιωπή του δεν μπορεί να εκληφθεί ως... αποχή
Η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι πολύ διαφορετική από αυτή του διαδόχου του στην ηγεσία της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής ουδέποτε διεκδίκησε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας μετά την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Ενδεικτικό της δικής του πολιτικής «κουλτούρας» ήταν, επίσης, ότι το ίδιο βράδυ των εθνικών εκλογών, πήγε στο Ζάππειο, παραιτήθηκε και ξεκίνησε με πρωτοβουλία του η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στην παράταξη.
Έκτοτε, παρέμεινε σιωπηλός (παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν από πολιτικούς του φίλους αλλά και αντιπάλους), έως και την πολυτάραχη εβδομάδα που μεσολάβησε πριν από το δημοψήφισμα για το «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία της 25ης Ιουνίου 2015 μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.
Το αδιαχώρητο στη... Μαβίλη
Δεν θα μπορούσε ωστόσο κανείς να εκλάβει τη σιωπή του κ. Καραμανλή, ως αποχή, λένε έμπειρα στελέχη της ΝΔ. Οι ίδιοι τονίζουν ότι από την πρώτη κιόλας μέρα της παραίτησής του από τη θέση του αρχηγού του κόμματος, δεν σταμάτησε ποτέ να στηρίζει την παράταξη και να τοποθετείται ως προς τις εξελίξεις στο κόμμα και στη χώρα.
Οι παρεμβάσεις γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται μέσω των τακτικών συνομιλητών του κ. Καραμανλή, οι οποίοι μεταφέρουν αυτούσιες τις τοποθετήσεις του για την πολιτική ζωή του τόπου.
Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντοτε συναντούσε όσα στελέχη της ΝΔ του το ζητούσαν και δεν ήταν λίγες οι φορές που σε περιόδους πολιτικής έντασης, στο γραφείο του στην περιοχή της πλατεία Μαβίλη, υπήρχε το αδιαχώρητο.
Τα δύο τελευταία χρόνια, πάντως, φίλοι και συνεργάτες του κ. Καραμανλή λένε ότι ο ίδιος έχει ανοίξει τον «κύκλο» των συνομιλητών του.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι συζητά με στελέχη από όλα τα πολιτικά φάσματα, πραγματοποιεί συναντήσεις με ξένους πρέσβεις και έχει ανοίξει και την «πόρτα» του και σε δημοσιογράφους. Λαμβάνει μέρος σε όλες τις ψηφοφορίες της Βουλής και συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του κόμματος, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σε ένα θέμα παραμένει ξεκάθαρος: Στο ότι δεν θέλει να ηγηθεί ξανά της παράταξης της ΝΔ. Όταν όμως στενοί του συνεργάτες καλούνται να αναλύσουν τη θέση του αυτή, καταλήγουν στο κλασικό: «Ποτέ μη λες ποτέ...».
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του, δεν έχει μετακινηθεί στο ελάχιστο. Πιστεύει στον «μεσαίο χώρο», θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να μείνει στο «κέντρο», χωρίς να απολέσει τη «δεξιά» και να έχει σταθερό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Δηλώνει παρών και ετοιμάζει τα επόμενα βήματά του
Ο πρώην πρωθυπουργός ανακάτεψε την «τράπουλα» στο εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας με τη δήλωσή του ότι είναι παρών στο προσκήνιο των πολιτικών δρώμενων.
«H Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ...», δήλωσε με νόημα σε συνέντευξή του στον ισπανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης «La Razon».
Και συμπλήρωσε: «Είμαι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μου», καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να... συνταξιοδοτηθεί! Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύθηκε από φίλους και αντιπάλους ότι ο κ. Σαμαράς δεν αντιμετωπίζει -επί του παρόντος- το ενδεχόμενο της... συνταξιοδότησης.
Έντονη κινητικότητα
Ορισμένοι μάλιστα προχώρησαν κι ένα βήμα παρακάτω, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός, πιθανόν να έχει τη φιλοδοξία να επιστρέψει σε ηγετικό ρόλο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ειδικά μια έντονη κινητικότητα. Συναντά καθημερινά βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ, διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με σημαίνοντα πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενημερώνεται και ενημερώνει για τις εξελίξεις και δείχνει ότι θέλει αυτές τις απόψεις να τις δημοσιοποιεί.
Παράλληλα έχει «καθαρή» θέση για την πολιτική Τσίπρα και δεν ξεχνά ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στήριξε ούτε ένα νομοσχέδιο.
Όταν δε, στενοί του συνεργάτες δέχονται ερώτηση για το εάν η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει στη Βουλή μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, απαντούν: «Θα αστειεύεσαι...».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αμέσως μετά το τέλος της εσωκομματικής κούρσας, ο κ. Σαμαράς θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τη δική του πολιτική πλατφόρμα, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σκλήρυνση της στάσης της Αθήνας στο προσφυγικό με την επαναφορά των κέντρων φιλοξενίας, το άσυλο στα πανεπιστήμια αλλά και -σε ό,τι αφορά την οικονομία- τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αντί της αύξησης των φόρων.
Το σύνολο των πρωτοβουλιών αυτών πιστοποιεί ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων. Από εκεί και πέρα τα επόμενα βήματά του θα τα καθορίσει ανάλογα με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα: Από την πορεία της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας με το νέο ηγέτη της, θα εξαρτήσει και τα επόμενα βήματά του.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου