Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Στο πολίτευμα αυτό οι εξουσίες ασκούνται γενικά από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, η οποία και φέρει την απόλυτη ευθύνη όλων των πράξεών της και εφόσον απολαύει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Στον Βασιλιά ανήκουν μόνο αντιπροσωπευτικές αρμοδιότητες και κυρίως οι επικυρώσεις νόμων και διαταγμάτων. Η θέση του συνήθως είναι κληρονομική.
Το πολίτευμα ιστορικά αποτελεί εξέλιξη της Απόλυτης Μοναρχίας. Οι μονάρχες μέσα στο πέρασμα των αιώνων, είτε ειρηνικά, είτε λόγω επαναστάσεων, παραχώρησαν σταδιακά τις εξουσίες τους στους αντιπροσώπους των υπηκόων τους. Έτσι τα Κοινοβούλια ως έκφραση της λαϊκής βούλησης έγιναν ο μοναδικός πόλος εξουσίας εγκαθιδρύοντας τη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (ο λαός κυβερνά δια των αντιπροσώπων του).
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις Βασιλευόμενης Δημοκρατίας με χαρακτήρα φασιστικό, όπως συνέβη στην Ιταλία, Ιαπωνία και Ισπανία, ή και με στρατιωτικές δικτατορίες, όπως στην Ταϊλάνδη.
Συνταγματική Μοναρχία
Η Συνταγματική Μοναρχία είναι ένα παρόμοιο πολίτευμα με την Βασιλευόμενη Δημοκρατία με την διαφορά ότι ο ρόλος του μονάρχη δεν είναι καθόλου συμβολικός καθώς διαθέτει αρκετές πολιτικές αρμοδιότητες αν και οι εξουσίες του περιορίζονται. Η Ελλάδα είχε συνταγματική μοναρχία την περίοδο 1844 έως το 1862 όπου αντικαταστάθηκε από το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας. Στις μέρες μας υπάρχουν λίγες συνταγματικές μοναρχίες(π.χ Ιορδανία, Μπαχρέιν, Μαλαισία) στις οποίες υπάρχει πρωθυπουργός μα και ο βασιλιάς έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή.
Βασιλευόμενες Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες
Αμερική
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
Αγία Λουκία
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Μπαρμπάντος
Καναδάς
Γρενάδα
Μπαχάμες
Μπελίζ
Τζαμάικα
Ασία
Καμπότζη
Ιαπωνία
Μαλαισία
Αφρική
Λεσότο
Ευρώπη
Ανδόρρα
Βέλγιο
Δανία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ισπανία
Λουξεμβούργο
Ολλανδία
Νορβηγία
Σουηδία
Ωκεανία
Αυστραλία
Νέα Ζηλανδία
Παπούα Νέα Γουινέα
Σαμόα
Νήσοι Σολομώντα

Τουβαλού 

πηγή:el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου