Τη δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων σε ελληνικό έδαφος δέχθηκε στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση.

Τη δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων σε ελληνικό έδαφος εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015, δέχθηκε στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, παράγραφος 3: "Χαιρετίζουμε την πρόθεση Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας πριν από το τέλος του έτους."
Αποφασίστηκε να υπάρξουν, σύμφωνα με τη παράγραφο 12: "Άμεση διμερή, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ".
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Στα 17 σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία άλλων 50.000 θέσεων σε χώρες που βρίσκονται στην «οδό των Δυτικών Βαλκανίων», την κλιμάκωση της επιχείρησης Ποσειδών στην Ελλάδα μέσω της παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο, την έναρξη μιας νέας επιχείρησης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και Ελλάδας-Αλβανίας που θα επικεντρωθεί στην έξοδο και την καταγραφή προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο κορυφής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους.
Επιπλέον, επισήμαναν ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης", αναφέρει η κοινή δήλωσή τους.
Ο Γιούνκερ, έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντόνιο Γκουτιέρες, Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο τέλος της διάσκεψης. Ο Γιούνκερ ευχαρίστησε την Α. Μέρκελ “που με τη βοήθειά της κατέστησε δυνατή τη διάσκεψη”. Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν τρεις ήταν οι βασικές κατευθύνσεις των αποφάσεων:
• Να παρέχουμε στέγη, καταφύγιο, τροφή, νερό, υγιεινή, από κοινού και όπου δεν μπορούν τα κράτη μόνα τους να τα συνδράμουν οι κοινοτικοί μηχανισμοί,
• Να επιβραδυνθεί η ροή προσφύγων προς το Βορρά, να υπάρχει πλήρης καταγραφή των ατόμων που διέρχονται, υπό το δόγμα "χωρίς καταγραφή δεν έχει δικαιώματα", τα κράτη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των προσφύγων και να ορίσουν “συνδέσμους” επικοινωνίας.
• Να βελτιωθεί η διαχείριση συνόρων, ειδικά μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Σερβίας σε συνεργασία με την Frontex και 400 συνοριοφύλακες να τοποθετηθούν στη Σλοβενία.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ακόμη δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου, ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015.
Η Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη και το σύστημα που αποφασίστηκε να δουλέψει, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο Α.Γκουτιέρες εξήγησε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει Ήπειρος ασύλου και δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί τους πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία. Τα κράτη- μέλη να δουλέψουν από κοινού για την καταγραφή τους και όλοι οι υπόλοιποι πλην των προσφύγων θα πρέπει να γυρίσουν στις χώρες προέλευσης.

H Ελλάδα θα γίνει το ανάχωμα της προσφυγικής κρίσης, αν η Τουρκία αποτύχει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Το ζήτημα τους επόμενους μήνες, θα είναι τι ανταλλάγματα θα πάρει για τις υπηρεσίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου