Η Γαλλική Δεξιά νικητής των εκλογών – Ακολουθεί σε απόσταση η κεντροδεξιά του Σαρκοζί και καταποντίζεται η σοσιαλδημοκρατία του Ολάντ

Στις πρώτες κάλπες που στήθηκαν στη Γαλλία, πρωταγωνίστριες αναδείχθηκαν δύο Λεπέν, η αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, Μαρίν, και η σκληροπυρηνική ανιψιά της, Μαριόν Μερεσάλ-Λεπέν, που αν και μέλη της ίδιας οικογένειας και του ίδιου κόμματος ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6% όταν πριν από πέντε χρόνια, στιτς εκλογές του 2010, είχε συγκεντρώσει μόλις το 11%.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρά την άνοδο της δημοτικότητάς του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Με πλατύ χαμόγελο η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» του «μοναδικού πραγματικά δημοκρατικού μετώπου».
Το FN κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά στην περιφέρεια, όπου ήταν υποψήφια η ίδια η αρχηγός του, στο Νορ-πα-ντε-Καλέ Πικαρντί στον Βορρά (40,3%), στην περιφέρεια της ανιψιάς της, Προβηγκία - Αλπεις - Κυανή Ακτή (41%) και στην Ανατολική Γαλλία στην Περιφέρεια Αλσατία - Καμπανία - Αρδέννες - Λορένη, όπου κατεβαίνει ο υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό. Τα τρία αυτά πρόσωπα και κυρίως οι δύο Λεπέν αναμένεται να καθορίσουν την πορεία του κόμματος, εν όψει των προεδρικών του 2017.
Η Μαρίν, υπόσχεται αποχώρηση από την ΕΕ, χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης και αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η 26χρονη ανιψιά της Μαριόν, που το 2012 έγινε η νεότερη βουλευτής στη γαλλική ιστορία, έχει εντονότερη αντι-ισλαμική και αντιμεταναστευτική ρητορική και βρίσκεται πλησιέστερα στις θέσεις του Ζαν-Μαρί.
Πριν από μερικές ημέρες δήλωσε μάλιστα η ίδια ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να θεωρηθούν Γάλλοι μόνο αν υιοθετήσουν «τις αρχές και τον τρόπο ζωής» της χριστιανικής Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου