Αποκάλυψη : ¨Στα μέτρα της Άγκυρας «ράβει» η Ε.Ε το πλαίσιο συμφωνίας Τουρκίας & Ε.Ε

merkel_erdΒρυξέλλες: Στα μέτρα της Άγκυρας επιχειρεί ο Ντόναλντ Τουσκ να «ράψει» το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, στις Βρυξέλλες.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το προσχέδιο της «κοινής δήλωσης» ΕΕ-Τουρκίας, παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας προβαίνοντας σε ονομαστική αναφορά για «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009.
Το προσχέδιο «καλωσορίζει τη συμφωνία της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη), 26 (Παιδεία-Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική)». Τ
ην ίδια ώρα, η κοινή δήλωση επαναλαμβάνει ότι η προπαρασκευαστική εργασία για ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων «δεν προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».
Γίνεται κατανοητό ότι ενδεχόμενη προσυπογραφή ενός τέτοιου πλαισίου δήλωσης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ισοδυναμούσε με αυτοαναίρεση της απόφασης για μπλοκάρισμα των εν λόγω κεφαλαίων, καθώς είναι τουλάχιστον αντιφατικό από τη μια να «καλωσορίζεις» την προπαρασκευαστική εργασία για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων και από την άλλη να ασκείς βέτο στην προώθησή τους.
Οι προθέσεις των Βρυξελλών ήταν γνωστές στη Λευκωσία, εδώ και αρκετές μέρες. Ως εκ τούτου, όπως δημοσιεύσαμε χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε ο ίδιος σαφείς οδηγίες, διαμηνύοντας ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχθεί ονομαστική αναφορά σε κεφάλαια που επιδιώκεται να ξεπαγώσουν. Τις κυπριακές θέσεις αναμένεται να μεταφέρει στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER, σήμερα, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος, ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.
Παράλληλα, το προσχέδιο «κοινής δήλωσης» που προωθείται από τις Βρυξέλλες, επιχειρεί να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την Τουρκία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Κομισιόν αξιώνει και από την ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει με το ποσό των 2.886.684.40 ευρώ  (βλέπε άλλη στήλη), κάτι που επίσης απορρίπτει η Λευκωσία.
Τα «δώρα» που επιχειρείται να εξασφαλίσει η Τουρκία μέσω της «κοινής δήλωσης» αγγίζουν και το ζήτημα της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, με καταγραφή συγκεκριμένης ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας τον «Οκτώβριο 2016».Προϋπόθεση αποτελεί «η εκπλήρωση των απαιτήσεων του οδικού χάρτη», ενώ η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών μέχρι τον Ιούνιο 2016, ούτως ώστε η Κομισιόν να μπορέσει να υποβάλει την τρίτη της έκθεση το φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Ζεστό Χρήμα στην Τουρκία μέχρι την  21 Δεκεμβρίου 2015!
Περιοριστική προθεσμία μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2015 επιχειρεί να επιβάλει η Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να στηρίξουν την Τουρκία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με συνολικό ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
fe6a50b54afdf9b70aac5b20d0ae6aac_XLΗ εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε χθες ότι οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, ενώ το υπόλοιπο ποσό, των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα συμπληρωθεί με φρέσκο χρήμα που θα κληθούν να καταβάλουν τα κράτη-μέλη, θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα για καταβολή του ποσού την 21η Δεκεμβρίου.
Όπως απεκάλυψε ο «Φ», τα ποσά που καλείται να καταβάλει έκαστο των κρατών-μελών επισημαίνονται σε έγγραφο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος σε μνημονιακό πρόγραμμα, καλείται να στηρίξει την Τουρκία με το ποσό των 2 εκατομμυρίων 886 χιλιάδων, 684 ευρώ και 40 σεντ.
Και επί του προκειμένου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να έχει διατυπώσει την αντίθεσή του και να έχει διαμηνύσει προς την ΕΕ την άρνηση της Λευκωσίας να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία.
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου