Μαχαίρι στις συντάξεις από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Αναπόφευκτες θα είναι οι μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, όπως προκύπτει από τις «γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Στο κείμενο που δόθηκε στην ΟΚΕ περιγράφεται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, καθώς διατηρείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ).
Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές του ταμείου και εφόσον αυτές δεν θα επαρκούν, θα μειώνονται αντιστοίχως και οι συντάξεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6% στις επικουρικές συντάξεις και αύξηση των εργατικών και των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% +0,5%.
Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στην ΟΚΕ οι κύριες συντάξεις θα αποτελούν το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής-ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους.
Η εθνική σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται σε όλους, όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ισόποση με το 60% του ενδιαμέσου εισοδήματος, θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ και τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. Ισοδυναμεί άρα με ρήτρα ανάπτυξης.
Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στους φορείς κύριας ασφάλισης. Θα υπολογίζεται δε βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ούτως ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις και αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων στρωμάτων.
Οι «γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» περιγράφουν ένα σύστημα ενιαίου υπολογισμού των συντάξεων που βασίζεται στο μισθό εργασιακού βίου (ή εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότες), σε ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία) και στα έτη ασφάλισης. Ενιαίος θα είναι και ο υπολογισμός εισφορών, βάσει του μισθού ή του εισοδήματος.
Θα έχει προηγηθεί η πλήρης οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος, με ενοποίηση των ταμείων. Οργανωτικά αυτό θα απεικονισθεί σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης, με διατήρηση ΟΓΑ και ΝΑΤ ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα μόνο για μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες.
Η ΟΚΕ θα γνωμοδοτήσει επί των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας ως τις 15 Δεκεμβρίου. Ανάλογη γνωμοδότηση θα παράσχει και επί του τελικού κειμένου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η κατάθεση του οποίου τοποθετείται εντός του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου