Τα σχέδια των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Στο προσκήνιο των εξελίξεων φαίνεται πως έχουν έρθει ξανά τα κόκκινα δάνεια, με τις τράπεζες να ψάχνουν νυχθημερόν προς εύρεση τις κατάλληλης διαχείρισής τους.
Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015, της Τράπεζας της Ελλάδος, μια λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί η εισαγωγή ενός θεσμικού πλαισίου για την δημιουργία "εταιριών διαχείρισης", οι οποίες θα αναλαμβάνουν την διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντ' αυτών.
Πιο αναλυτικά, οι συγκεκριμένες εταιρίες θα αναλαμβάνουν:
ü Την νομική και λογιστική παρακολούθηση των κόκκινων δανείων
üΤην εκχώρηση απαιτήσεων σε τρίτους ή εξουσιοδότηση τρίτων προς είσπραξη αυτών
ü Την διαπραγμάτευση με τους οφειλέτες
üΤην σύναψη συμβάσεων συμβιβασμού, ρύθμισης και διακανονισμού οφειλών, ή οποιαδήποτε άλλη πράξη ενεργητικής διαχείρισης, μέσα στα πλαίσια της τρέχουσας νομοθεσίας.
Η εφαρμογή της άνωθεν λύσης είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε διάφορες χώρες με ανάλογο πρόβλημα, όπως Ιρλανδία και η Ισπανία, με την Τράπεζα της Ελλάδος να πιστεύει πως θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο στα χέρια των ελληνικών τραπεζών, εάν κατά την υλοποίησή του ληφθούν υπόψη ορισμένες "ελληνικές" ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα: ο μεγάλος αριθμός δανείων µε σχετικώς αμελητέα υπόλοιπα, η διαφορά σύνθεσης των κόκκινων δανείων, ο τρόπος τιμολόγησης για την μεταφορά τους, αλλά και η εξεύρεση χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου