Μείωση συντάξεων 40% για τους «κάτω των 65»!

Πρόταση-σοκ, σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 65 ετών θα λαμβάνουν στο εξής μόνο το 60% της σύνταξης που δικαιούνται, φαίνεται πως έπεσε χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους δανειστές και στο υπουργείο Εργασίας. Το υπόλοιπο 40% θα το λάβουν μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Η συγκεκριμένη διαρροή έγινε χθες, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Στη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν και οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες όμως βρίσκουν αντίθετους τους πιστωτές μας, που τις θεωρούν «υφεσιακό μέτρο»! Επιπρόσθετα, υπάρχει η πρόταση από την ελληνική πλευρά για ένα ταμείο κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικής.
Τις πληροφορίες για την πρόταση μείωσης των συντάξεων με ηλικιακά κριτήρια επιχείρησε να διαψεύσει χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φράγκος. Ομως, πηγές που γνωρίζουν τα πράγματα έλεγαν ότι πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου να υπολογίσει εκ νέου (δηλαδή, να περικόψει) συντάξεις, χωρίς να πειράξει τα ποσοστά αναπλήρωσης και να αντιμετωπίσει κίνδυνο αντισυνταγματικότητας. Υπολογίζεται ότι κάτω από τα 65 έτη έχουν συνταξιοδοτηθεί 724.905 άτομα ή το 27,29% του συνόλου.
Σε κάθε περίπτωση, το Ασφαλιστικό ανοίγει διάπλατα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου και μπαίνει μαζί με τα προαπαιτούμενα μέτρα «αγκάθια» στη μακρά λίστα των δεσμεύσεων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να εκταμιευθούν:
  • 2 δισ. ευρώ ως τη Δευτέρα, τα οποία συνδέονται με την επίλυση του ζητήματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευσης, τις αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία και τη μείωση τιμών στα φάρμακα. Οι δανειστές ζητούν ελεύθερη πτώση των τιμών των γενοσήμων και των εκτός πατέντας φαρμάκων, για τα οποία σήμερα ισχύει αντιστοίχως όριο τιμής 7,80 και 12 ευρώ. Το υπουργείο Υγείας ζητεί να γίνει σταδιακά η ανατιμολόγηση, σε βάθος διετίας.
  • 10 δισ. ευρώ ως τη Δευτέρα, που συνδέονται με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την πώληση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε funds-γύπες αλλά λέει «όχι» για τα στεγαστικά.
  • 1 δισ. ευρώ από την τελευταία εκκρεμή υποδόση και 5,7 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί να διατεθούν ως το τέλος του έτους, τα οποία αναμένεται να συνδεθούν με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που αποτελεί το πακέτο 2. Αποφάσεις για αυτά θα ληφθούν μετά το τέλος της αξιολόγησης, προς την εκπνοή του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου