Στουρνάρας - Ντομπρόβσκις: «Ως το τέλος της χρονιάς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την οποία συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, οι δύο άντρες συμφώνησαν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του 2015.
"Αυτό που έχει συμφωνηθεί από όλους είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντομπρόβσκις να συμφωνεί στη δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, με καθυστέρηση μισού μηνός, αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Το ερχόμενο Σάββατο όμως, δηλαδή σε 5 μέρες μόλις, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις χθες ήταν σαφής: τελειώνετε με τα μέτρα, δεν χαλαρώνει η αξιολόγηση, αλλιώς θα αργήσει η ανακεφαλαιοποίηση και -για όποιον δεν κατάλαβε- οι τράπεζες κινδυνεύουν με bail in και «κούρεμα» καταθέσεων.
Τα «κόκκινα δάνεια» και οι εξώσεις
Στην ευρύτερη συζήτηση Ντομπρόβσκις - Στουρνάρα εντάχθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων για το οποίο υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Χθες, μετά την συνάντηση του κ. Ντομπρόβσκις και του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου διεφάνη ότι η νέα ρύθμιση θα ανοίξει παράθυρο για εξώσεις με τον κ. Τσακαλώτο μάλιστα να κάνει λόγο για την ανάγκη ενός “έντιμου συμβιβασμού”.
Ο κ. Ντομπρόβσκις ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν δεν εγκαταλείπει τις θέσεις της και ότι άποψη των δανειστών είναι να προστατευθούν μόνο τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη. Μάλιστα ανέφερε πως το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί και σε άλλα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση των δανειστών, όπως την ανέπτυξαν στην κυβέρνηση είναι πως το ενέχυρο αποτελεί θεμέλιο του δανεισμού. Όπως υποστήριξαν, ούτω ή άλλως δεν προβλέπετε να γίνουν μαζικές εξώσεις. Ωστόσο είπαν , οι τράπεζες πρέπει να έχουν αυτή τη δυνατότητα ως μέσο πίεσης για να πάρουν αυτό που μπορούν. Οι ίδιες πληροφορίες από πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι στο θέμα πιέζει ιδιαίτερα η ΕΚΤ.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συναντήσει και τους επικεφαλής των τραπεζών.

πηγη: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου